Cuba bestemmingen

Steden, dorpen en badplaatsen


Cuba herbergt een diversiteit aan steden, dorpen en provincies die elk een uniek stukje van het Cubaanse leven laten zien. Het ontdekken van de diversiteit van Cuba is als het doorbladeren van een levendig geschiedenisboek. In verschillende steden en dorpen lijkt namelijk de tijd stil te hebben gestaan. Hier nemen we een kijkje naar enkele van de belangrijkste locaties en mooiste plekken die dit Caribische eiland zo bijzonder maken.


1. Baracoa

Baracoa ligt aan de Baai "Bahïa de Miel" (De Baai van de Honing) en is omgeven door een breed gebergte (inclusief de Sierra del Purial), waardoor het vrij geïsoleerd is. Alleen een bergweg verbindt Baracoa met de rest van het eiland. Naar verluid zou op 27 november 1492 Christoffel Columbus aan de kust bij Baracoa aan land zijn gegaan.
In de omgeving van Baracoa vind je meerdere zandstranden. Op 10 kilometer ten westen van Baracoa ligt de tafelberg El Yunque.

Baracoa


2. Cienfuegos

Cienfuegos ligt aan de zuidkust van Cuba. De stad is gesticht door de Fransen in 1819 en is uitgegroeid tot een van de belangrijkste zeehavens van Cuba.
Het historisch centrum van Cienfuegos is in 2005 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO geplaatst. Met zijn kleurrijke gevels, brede straten en charmante Franse koloniale architectuur heeft Cienfuegos de bijnaam "Perla de la Sur", oftwel het Parel van het Zuiden.

Cienfuegos


3. Havana

Havana is de hoofdstad van Cuba en ligt aan de noordkant van het eiland aan een baai. Met meer dan 2 miljoen inwoners is Havana ook de grootste stad van Cuba.
Het oude stadscentrum van Havana "La Habana Vieja" staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Havana was voor de Spanjaarden een belangrijke havenstad in de Nieuwe Wereld. Havana heeft vele bezienswaardigheden waaronder het Capitool, Kathedraal San Cristobal, boulevard De Malecon, begraafplaats De Colon, Hotel Nacional, diverse pleinen en musea.

Havana


4. Holguin

Holguin ligt in het noordoosten van Cuba, ongeveer 735 kilometer van Havana. Holguin is vooral bekend vanwege de badplaats Guardalavaca, dat 50 kilometer ten noorden van de stad ligt. Via het internationale vliegveld Frank Pais bij Holguin komen vele toeristen naar dit prachtige strandresort en zonnige vakantiebestemming aan de azuurblauwe zee.
Ook de badplaatsen Playa Blanca, Playa Esmeralda, Playa Pesquero en Playa Yuraguanal worden via Holguin bereikt. Hier liggen meerdere vakantieresorts direct aan het strand.

Holguin


5. Pinar del Rio

Eeuwenlang is de provincie Pinar del Rio zeer belangrijk geweest voor de tabaksindustrie van Cuba. Hier liggen vele tabaksplantages en komen vele bekende Cubaanse sigarenmerken vandaan.
Maar ook voor de natuur is de Pinar del Rio zeer de moeite waard om te bezoeken. Het bijzonder landschap van de Vinales vallei met "mogotes" en de prachtige duikplaatsen bij het strand Maria la Gorda.

Pinar del Rio


6. Santa Clara

Santa Clara is de vijfde grootste stad van Cuba. In het centrum van Santa Clara ligt het park "Parque Vidal" met een standbeeld van Marta Abreu. Zij heeft veel betekend voor de opbouw en ontwikkeling van de stad, waaronder de bouw van het theater "Teatro de la Caridad".
De voornaamste bezienswaardigheden in Santa Clara zijn het monument van de Tren Blindado en het mausoleum van Che Guevara.

Santa Clara


7. Santiago de Cuba

Santiago de Cuba is een schitterend culturele stad waar de Cubaanse literatuur, muziek, architectuur, politiek en etnologie bij elkaar komt. De mengeling van Afro-Caraïbische cultuur en de ligging redelijk dicht bij Haïti, de Dominicaanse Republiek en Jamaica heeft de stad een eigen persoonlijke identiteit gegeven. Nergens anders in Cuba vind je ook zo'n kleurrijke mengeling van mensen. Hier ligt ook de oorsprong van de verschillende Cubaanse muzieksoorten als Son en Salsa.

Santiago de Cuba


8. Trinidad

Trinidad is één van de best bewaarde steden in de Caraïben uit de tijd dat de suikerhandel de belangrijkste industrie in de regio was. Tegenwoordig is de tabaksteelt en -verwerking de voornaamste handel in Trinidad. De oudere delen van stad worden goed onderhouden vanwege het groeiend aantal toeristen dat Trinidad bezoekt. De stad ademt nog de koloniale sfeer doordat er nog veel van de Spaanse architectuur uit de 16e eeuw bewaard is gebleven. Het historische Trinidad is beroemd om zijn keistraten, pastel gekleurde huizen, mooie paleizen en pleinen.

Trinidad


9. Varadero

Varadero is het meer exclusieve deel van Cuba. Hier vind je een overvloed aan hotels, schitterende stranden en een Golf Course, de enige golfbaan in Cuba met 18 holes. De fantastische stranden met helder blauwe, warme zeewater maakt deze badplaats tot een echt paradijs.

Varadero


10. Matanzas

Matanzas is een stad in het noorden van Cuba, op ruim honderd kilometer ten oosten van de hoofdstad Havana en 38 kilometer ten westen van de badplaats Varadero. De stad ligt aan de Baai van Matanzas.
Voor de kust van Matanzas veroverde Piet Heyn in 1628 de Spaanse Zilvervloot. Vandaag de dag kijkt het standbeeld van Piet Hein nog steeds uit over dit water.

Matanzas
11. Top 10 mooiste badplaatsen en stranden van Cuba

Cuba biedt een schat aan betoverende badplaatsen en stranden, elk met zijn eigen unieke charme. Of je nu kiest voor de levendige sfeer van Varadero of de afgelegen rust van Playa Paraiso, een reis naar deze prachtige stranden belooft onvergetelijke ervaringen te bieden. Pak je zonnebrandcrème in en ontdek het paradijs dat Cuba heet. Hier zijn de top 10 mooiste badplaatsen en stranden die je niet mag missen.
Cuba Badplaatsen en stranden
12. Andere bekende steden en dorpen

  1. Camaguey
  2. Guardalavaca
  3. Las Terrazas
  4. Las Tunas
  5. San Cristobal
  6. Sancti Spiritus