Cuba bezienswaardigheden
1. Havana

Havana is de hoofdstad van Cuba en ligt aan de noordkant van het eiland aan een baai. Het oude stadscentrum van Havana "La Habana Vieja" staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Havana was voor de Spanjaarden een belangrijke havenstad in de Nieuwe Wereld. Havana heeft vele bezienswaardigheden waaronder het Capitool, Kathedraal San Cristobal, boulevard De Malecon, begraafplaats De Colon, Hotel Nacional, diverse pleinen en musea.

Havana


2. Pinar del Rio

Eeuwenlang is de provincie Pinar del Rio zeer belangrijk geweest voor de tabaksindustrie van Cuba. Hier liggen vele tabaksplantages en komen vele bekende Cubaanse sigarenmerken vandaan.
Maar ook voor de natuur is de Pinar del Rio zeer de moeite waard om te bezoeken. Het bijzonder landschap van de Vinales vallei met "mogotes" en de prachtige duikplaatsen bij het strand Maria la Gorda.

Pinar del Rio


3. Santa Clara

Santa Clara is de vijfde grootste stad van Cuba. In het centrum van Santa Clara ligt het park "Parque Vidal" met een standbeeld van Marta Abreu. Zij heeft veel betekend voor de opbouw en ontwikkeling van de stad, waaronder de bouw van het theater "Teatro de la Caridad".
De voornaamste bezienswaardigheden in Santa Clara zijn het monument van de Tren Blindado en het mausoleum van Che Guevara.

Santa Clara


4. Santiago de Cuba

Santiago de Cuba is een schitterend culturele stad waar de Cubaanse literatuur, muziek, architectuur, politiek en etnologie bij elkaar komt. De mengeling van Afro-Caraïbische cultuur en de ligging redelijk dicht bij Haïti, de Dominicaanse Republiek en Jamaica heeft de stad een eigen persoonlijke identiteit gegeven. Nergens anders in Cuba vind je ook zo'n kleurrijke mengeling van mensen. Hier ligt ook de oorsprong van de verschillende Cubaanse muzieksoorten als Son en Salsa.

Santiago de Cuba


5. Trinidad

Trinidad is één van de best bewaarde steden in de Caraïben uit de tijd dat de suikerhandel de belangrijkste industrie in de regio was. Tegenwoordig is de tabaksteelt en -verwerking de voornaamste handel in Trinidad. De oudere delen van stad worden goed onderhouden vanwege het groeiend aantal toeristen dat Trinidad bezoekt. De stad ademt nog de koloniale sfeer doordat er nog veel van de Spaanse architectuur uit de 16e eeuw bewaard is gebleven. Het historische Trinidad is beroemd om zijn keistraten, pastel gekleurde huizen, mooie paleizen en pleinen.

Trinidad


6. Varadero

Varadero is het meer exclusieve deel van Cuba. Hier vind je een overvloed aan hotels, schitterende stranden en een Golf Course, de enige golfbaan in Cuba met 18 holes. De fantastische stranden met helder blauwe, warme zeewater maakt deze badplaats tot een echt paradijs.

Varadero


7. Castillo del Morro

Zowel in Havana als in Santiago de Cuba ligt een fort met de naam Castillo del Morro. Het fort in Havana is in 1589 gebouwd aan de ingang van de baai. El Morro beschermde de baai van Havana door middel van een ketting die onder de waterlijn naar de fort La Punta liep. Deze ketting kon in geval van dreiging worden strak getrokken.

Castillo del Morro

8. Sierra Maestra Gebergte en het basiskamp van Fidel Castro

Sierra Maestra is een bergketen die loopt over het zuiden van de provincie Guantanamo naar Niquero in het zuidoosten van Cuba. De Sierra Maestra is een reeks van op elkaar aangesloten bergketens, waaronder Vela, Santa Catalina, Quemado Grande, Dana Mariana. Het hoogste punt van de Sierra Maestra is Pico Turquino met een hoogte van 1.975 meter.
De Sierra Maestra heeft een lange geschiedenis van guerrilla oorlogen, waarvan de Cubaanse Revolutie van 1952-1959 het meest bekende is. In het Sierra Maestra Gebergte bouwden de rebellen van Fidel Castro en Che Guevara hun hoofdkwartier, de "Comandancia de la Plata", van waaruit zij hun revolutionaire acties en aanvallen ondernamen.

Sierre Maestra


9. Varkensbaai en het museum Giron

De Varkensbaai bevindt zich aan de zuidkust van Cuba. Hier ondernamen 1.400 zwaarbewapende Cubaanse ballingen, gesteund door de Amerikanen, op 16 april 1961 een invasie om het bewind van Fidel Castro omver te werpen. Maar de aanval werd na 3 dagen door de Cubaanse luchtmacht afgeslagen en de invasieleger werd gevangen genomen.
Aan de ingang van de Varkensbaai ligt het museum Giron, gewijd aan deze overwinning van Cuba op de Amerikanen. De invasie wordt door Cubaanse regime verheerlijkt als een overwinning op het Amerikaanse imperialisme.

Varkensbaai


10. Vallei de Vinales

De vallei Vinales is de parel en het meeste bezocht deel van de provincie Pinar del Rio. De vallei is zo uniek door de karakteristieke "Mogotes". Dit zijn kalkstenen heuvels waarvan de toppen door erosie rond zijn. Het landschap van Vinales is aan de lijst van de Wereld Erfgoed van Unesco toegevoegd. Het meest gefotografeerde uitzicht is de Dos Hermanas mogote (:twee zusters Mogote).

Vinales