Cienfuegos

Cienfuegos ligt aan de zuidkust van Cuba, ongeveer 250 kilometer ten zuiden van Havana. Het is tevens de hoofdstad van de provincie Cienfuegos.
Cienfuegos is gesticht door de Fransen in 1819 en groeide snel uit tot een machtige havenstad vanwege de vruchtbare velden in de omgeving en zijn ligging op de handelsroute tussen Jamaica en Zuid-Amerikaanse steden. Vanwege de gunstige ligging aan de baai van Jagua werd de haven van Cienfuegos tevens gebruikt door de Cubaanse suikeroligarchie, nadat tussen 1853 en 1860 een spoorlijn werd aangelegd tussen de steden Cienfuegos en Santa Clara. Cienfuegos is inmiddels uitgegroeid tot een van de belangrijkste zeehavens van Cuba en het centrum van de suiker-, koffie- en tabakshandel.


Cienfuegos Cuba
Yacht Club in Cienfuegos


Bij de ingang van de baai van Cienfuegos ligt Castillo de Jagua, een fort dat in 1745 werd gebouwd voor bescherming van de stad tegen, voornamelijk Engelse, piraten. Het historisch centrum van Cienfuegos is in 2005 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO geplaatst. Het centrum wordt gezien als een uitstekend voorbeeld van de stedelijke planning tijdens de Spaanse Verlichting in de vroege 19e eeuw.

Cienfuegos is slechts anderhalf uur verwijderd is van Trinidad en is zodoende een veel voorkomende tussenstop op weg naar deze populaire stad. Een dagtocht is voldoende is om het te bezoeken. In het historisch centrum zijn de meeste toeristische attracties geconcentreerd, met name rond het Park José Martí, het hart van de stad. Hier zijn diverse gebouwen in de bijzondere Franse bouwstijl uit de 19e eeuw, met prachtig geschilderde gevels, waaronder het regeringspaleis Palacio de Gobierno, Catedral de la Purísima Concepción en Palacio Ferrer. Het Teatro Tomás Terry aan de noorkant van het park is in Italiaanse stijl gebouwd.
Omdat Cienfuegos is gesticht door de Fransen, doet deze stad heel anders aan dan de rest van Cuba. Met zijn kleurrijke gevels, brede straten en charmante Franse koloniale architectuur heeft Cienfuegos de bijnaam "Perla de la Sur" (Parel van het Zuiden).
Daarnaast is ook de moeite waard om een bezoek te brengen aan Punta Gorda. Via de boulevard Malecon is deze eenvoudig te voet te bereiken. Hier heb je een mooie uitzicht op de jachthaven en de baai van Cienfuegos.

Bezienswaardigheden

 1. Het Fort van Jagua of Castillo de Nuestra Señora de los Ángeles de Jagua;
 2. Arco de los Trabajadores of Triomfboog, gewijd aan de Cubaanse onafhankelijkheid;
 3. De Kathedraal Nuestra Señora de la Purísima Concepción, gebouwd in de periode 1833 tot 1869;
 4. Malecon, de boulevard van Cienfuegos;
 5. Museo Histórico, het historisch museum, met tentoonstellingen over de periode vanaf de oorspronkelijke indianen tot de koloniale tijdperk;
 6. Museo Provincial, het museum voor meubels en porselein;
 7. Palacio de Valle, het Paleis van Valle op het schiereiland Punta Gorda, gebouwd in neogotische stijl tussen 1913 en 1917;
 8. Palacio Ferrer, ontworpen door de lokale architect Donato Pablo Carbonell en voltooid in 1918;
 9. Palmira Yorubá Pantheon, het museum voor religieus afro-katholiek syncretisme;
 10. Parque José Martí, het park op Plaza de Armas;
 11. De botanische tuin "Jardín Botánico de Cienfuegos met een oppervlakte van 97 hectare;
 12. Sigarenfabriek Quintero;
 13. Delfinario, dolfijnenshow in Rancho Luna, ten zuiden van Cienfuegos;
 14. De watervallen van El Nicho.Dit zijn de grootste en bekendste watervallen van Cuba. Maak hier een wandeling door de ongerepte natuur en neem een verfrissende duik bij de watervallen.