ArchitectuurDe architectuur van Cuba weerspiegelt de dynamische mix van invloeden die het eiland heeft gevormd, variërend van inheemse tradities tot koloniale erfenissen en de revolutionaire geest van de 20e eeuw.
Het is een rijk geheel van geschiedenis, cultuur en sociale verandering. Van de koloniale pracht van Habana Vieja tot de experimentele ontwerpen van de revolutionaire periode, elke gebouw vertelt zijn verhaal. Architecturale erfenis van Cuba is niet alleen een visuele traktatie, maar ook een levendige getuigenis van de veerkracht en evolutie van Cuba door de eeuwen heen.
Theater in Havana Cuba
Theater in Havana


1. Koloniale Erfenis

Cuba werd gekoloniseerd door de Spaanse conquistadores in de 15e eeuw, wat resulteerde in de introductie van Spaanse architecturale stijlen die nog steeds prominent aanwezig zijn in steden als Havana, Trinidad en Cienfuegos. De historische wijk van Havana, Habana Vieja, staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en toont prachtige voorbeelden van Spaanse koloniale architectuur met geplaveide straten, kleurrijke gevels en elegante pleinen.

De Plaza de la Catedral in Havana is een meesterwerk van barokke architectuur, met de indrukwekkende Catedral de San Cristóbal als middelpunt. Koloniale herenhuizen, zoals het Palacio del Marqués de Arcos en het Palacio de los Capitanes Generales, getuigen van de grandeur van vervlogen tijden.

2. Afro-Cubaanse Invloeden

Naast de Spaanse invloeden omarmde Cuba de cultuur en architectuur van Afrikaanse slaven die naar het eiland werden gebracht tijdens de koloniale periode. Dit is vooral merkbaar in de architectuur van religieuze gebouwen, zoals de vele Afrocubaanse kerken die elementen van zowel katholicisme als Afrikaanse spirituele praktijken integreren. De wijk Santería, die bekend staat om zijn kleurrijke huizen en religieuze ceremonies, is een levendig voorbeeld van deze syncretische benadering.

3. Art Deco en Moderne Invloeden

Na de onafhankelijkheid van Spanje in 1898, onderging Cuba een periode van modernisering. In de vroege 20e eeuw omarmde het eiland de Art Deco-stijl, die tot uiting komt in gebouwen zoals het Edificio Bacardí in Havana. Deze periode van architectonische vernieuwing ging hand in hand met economische welvaart, vooral in de suikerindustrie.

De invloed van het modernisme en functionalisme in de jaren 1950 en 1960 is te zien in gebouwen als de Edificio Focsa, een van de hoogste gebouwen in Havana. Cubaanse architecten zoals Ricardo Porro en Vittorio Garatti lieten zich inspireren door internationale stromingen en creëerden unieke ontwerpen, zoals de School voor Kunst en Ambacht in Havana.

4. Revolutionaire Architectuur

De Cubaanse revolutie van 1959 bracht niet alleen politieke veranderingen met zich mee, maar ook een nieuwe benadering van architectuur. Fidel Castro moedigde de bouw aan van collectieve woningen en sociale voorzieningen om gelijkheid te bevorderen. Het microdistrict Alamar in Havana is een voorbeeld van deze aanpak, met zijn kenmerkende betonnen appartementenblokken die zijn ontworpen om efficiëntie en gemeenschapsgeest te bevorderen.