Cubaanse rum




Geschiedenis van Rum

Van oorsprong komt de suikerrietteelt uit Azië, waarna het door Arabieren naar het Midden Oosten en Noord Afrika werd gebracht. In 1493 nam Christopher Columbus stekken van de suikerriet mee op zijn reis naar Amerika naar het eiland Hispaniola, het huidige Haïti en de Dominicaanse Republiek.

Het Caribisch gebied bleek het ideale klimaat te hebben voor het verbouwen van suikerriet. De productie van suiker verspreidde zich dan ook snel over de andere Caribische eilanden, waaronder Cuba, Jamaica en Puerto Rico. De grote vraag naar suiker in Europa leidde tot de oprichting van vele suikerrietplantages in de Spaanse, Engelse, Portugese en Nederlandse koloniën in de Cariben.
Een restproduct bij het kristalliseren van suiker is het sap 'Melazas' (of Melasse), wat betekent 'honing'. De melasse werd gemengd met water en in de zon gelegd om te gisten. Dit leverde uiteindelijk de rum op, wat oorspronkelijk werd gebruikt als een vorm van medicijn.

In de 19e eeuw nam met de introductie van de stoommachine de verwerking van suikerriet en productie van rum aanzienlijk toe. In de tweede helft van de 19e eeuw werden in Havana, Matanzas, Santiago de Cuba en Cárdenas al grote hoeveelheden rum geproduceerd voor de export onder de merknamen Bacardí, Bocoy en Havana Club.
Echter door de Amerikaanse Revolutie, de opkomst van de whisky in Noord-Amerika en de Amerikaanse Drooglegging in 1920 nam de populairiteit van rum in Amerika weer af. Na de Cubaanse Revolutie werd de rumproductie in 1959 overgenomen door de Cubaanse regering. De eigenaren van de belangrijkste rumstokerijen Havana Club en Bacardi moesten Cuba ontvluchten. De familie Bacardi wist daarbij het recept en hun merknaam mee te nemen.





Havana Club Havana Rum Cocktails
Havana Club Rum


1. Wat is Rum

Rum wordt gemaakt uit de melasse van suikerriet. De melasse is een sap dat ontstaat als restproduct bij het winnen van suiker uit het riet. De melasse wordt gedestilleerd tot een alcoholpercentage van 40 procent. Het kleurloze, "witte" rum krijgt pas een kleur als het in houten vaten is gerijpt. De kleur is tevens afhankelijk van de duur van de rijping.
Veelal worden de doorzichtige rums gebruikt om te mixen in cocktails. De bruine rumsoorten worden juist puur gedronken vanwege de vollere smaak en de eventuele toevoegingen.

Cubaanse Rumcocktails


2. Havana Club

Havana Club is een merk van rum die in Cuba in 1934, en nu een van de best verkochte rum in de wereld. Deze rum werd oorspronkelijk geproduceerd in Cardenas door het familiebedrijf Jose Arechabala SA. Na de Cubaanse Revolutie werd het bedrijf in 1960 door Fidel Castro genationaliseerd. Sinds 1994 wordt de rum in Cuba geproduceerd door Havana Club International en wereldwijd verkocht, met uitzondering van de Verenigde Staten. Dit bedrijf is een joint venture tussen Pernod Ricard en de Cubaanse regering.
Bacardi produceert ook rum met dezelfde naam in Puerto Rico, dat alleen wordt verkocht in de Verenigde Staten. Bacardi had het merk van de oorspronkelijke eigenaren, de familie Arechabala, gekocht en creëerde zijn eigen lijn van Havana Club rum gebaseerd op het originele recept van Arechabala. Bacardi probeert al jaren via rechtszaken ook het eigendom van het merk 'Havana Club' buiten de Verenigde Staten te verkrijgen.

Havana Club


Bacardi
Bacardi Rum Cocktails
Bacardi Rum


3. Bacardi

In 1830 emigreerde de Spaanse wijnhandelaar Facundo Bacardí Massó naar Cuba. Daar begon hij een eigen destilleerderij om de bestaande Cubaanse rum te verfijnen. Daarbij wist hij een specifieke giststam te isoleren die al ruim 150 jaar verantwoordelijk is voor de specifieke smaak van de Bacardi rum. De rum wordt vervolgens opgeslagen in witte eikvaten die de smaak van de rum milder maakt. In 1863 zette Facundo samen met zijn broer José een commerciële stokerij op in Santiago de Cuba. In de nok van het gebouw leefden vleermuizen, die de insparatiebron waren voor het symbool van het logo van Bacardi.

Emilio, Facundo en José Bacardí, en Henri (Don Enrique) Schueg (allen zonen van Facundo Bacardí) hebben het bedrijf vervolgens voortgezet. Emilio Bacardí, de oudste zoon van Facundo Bacardí, was naast rumbaron ook een vrijheidsstrijder, die in de jaren 1880 en 1890 in het rebellenleger tegen Spanje had gevochten. Hij werd in deze periode herhaaldelijk gevangen gezet en uiteindelijk uit Cuba verbannen. Toen hij terugkeerde uit ballingschap werd hij in 1899 door US-generaal Leonard benoemd tot burgemeester van Santiago de Cuba.

Na de Cubaanse Revolutie werd het bedrijf van Bacardi in oktober 1960 genationaliseerd en alle bezittingen van het bedrijf en de familie Bacardi in beslag genomen. De familie Bacardi moest Cuba verlaten. Echter had het bedrijf al in de jaren voorafgaand aan de Cubaanse Revolutie buitenlandse vestigingen opgericht en de eigendom van zijn handelsmerken, diverse activa en eigen formules uit Cuba naar de Bahama's verhuisd. Dit hielp het bedrijf te overleven nadat de communistische regering alle Bacardí activa in Cuba in beslag had genomen.
Drank dat nu wordt gemaakt in de voormalige Cubaanse Bacardi distilleerderij worden in Cuba verkocht onder de naam Caney.

Bacardi Rum