Bezienwaardigheden en hoogtepunten van HavanaHier zijn enkele van de meest opmerkelijke bezienswaardigheden, bijzondere hoogtepunten, mooiste plekken en beste activiteiten die Havana te bieden heeft.

1. El Capitolio Havana

Capitolio Nacional de La Habana is gebouwd in de jaren 1920. Het gebouw is een replica van het Capitool in Washington en diende als het Senaat van Cuba. Tot aan de Cubaanse Revolutie van 1959 was het congres gevestigd in dit gebouw, maar werd na de Revolutie ontbonden. Het Capitool raakte daarna in verval.
Vanaf 2013 heeft de Cubaanse regering het gebouw gerestaureerd en vervolgens weer in gebruik genomen. De tuinen rondom het Capitool zijn gebaseerd op ontwerpen van Europese tuinen. De trap met 56 treden naar de hoofdingang, La Escalinata, wordt geflankeerd door twee standbeelden. Links is het beeld van de Arbeid (El Trabajo) en rechts van de Beschermer van de Deugd (La Virtud Tutelar).
In de grote zaal onder de koepel staat het Standbeeld van de Republiek (La Estatua de la Republica) van de Italiaanse kunstenaar Angelo Zanelli. Dit standbeeld is 15 meter hoog en weegt 49 ton. Het is bedekt met 22 karaat bladgoud en staat op een marmeren voetstuk van 2,50 meter. In het midden van de grote zaal ligt in de vloer een replica van de 25 karaat diamant, die de "Kilometer nul van Cuba" markeert.

Capitool in Havana Cuba
Het Capitool in Havana

2. El Castillo del Morro

Het kasteel El Morro is gebouwd in 1589 door de Spanjaarden. Het ligt op een berg aan de andere kant van de haven van Oud Havana (La Habana Vieja). El Morro is een fort dat de ingang bewaakte van de baai van Havana. Het beschermde de haven van Havana tegen de Caribische piraten en binnenvallende legers.
De vuurtoren van Faro Castillo del Morro werd in 1846 aan het fort toegevoegd.

Castillo del Morro

3. De Malecon - de zeeboulevard van Havana

De Malecon is een brede rijweg en zeewering die zich uitstrekt over 8 kilometer langs de kust in Havana. Het is tevens een boulevard die van Castillo de San Salvador tot aan de wijk Vedado loopt. Met de bouw van de Malecon werd onder Amerikaans bewind in 1901 gestart en werd onder de Cubaans bewind in 1923 afgerond.
Aan de Malecon liggen een aantal belangrijke gebouwen, waaronder het Castillo de la Real Fuerza, het Castillo de San Salvador de la Punta, de Torreon de San Lazaro en het Hotel Nacional.

4. Castillo de la Real Fuerza

Castillo de la Real Fuerza of "Kasteel van de koninklijke strijdmacht" ligt aan de westkant van de haven van Havana. In 1562 werd gestart met de bouw en in 1577 was de fort voltooid. Het wordt daarmee gezien als het oudste fort op het Amerkaanse continent.
In 1634 werd er een uitkijktoren aan de fort toegevoegd.
In 1982 werd Castillo de la Real Fuerza op de werelderfgoedlijst van Unesco geplaatst. Sinds 2010 is in de Castillo het Maritiem Museum van Cuba gevestigd. Het museum bevat tentoonstellingen over het maritieme verleden van Cuba, vanaf de koloniale tijdperk tot heden.

5. Fabrica de Tabacos Partagás

De sigarenfabriek Real Fabrica de Tabacos Partagás is een van oudste sigarenfabrieken van Cuba. De fabriek is gebouwd in 1845 en ligt direct achter het Capitool in Havana. Hier worden de wereldberoemde Habanos sigaren Montecristos en Cohibas geproduceerd.
Adres: Calle Industria 520, Havana.

sigarenfabriek Partagas

6. Hotel Nacional de Cuba

Het Hotel Nacional is een historische en luxe hotel en ligt aan de Malecon in het midden van de wijk Vedado in Havana. Het werd in 1930 geopend en was in die tijd een zeer populaire reisbestemming onder beroemde Amerikanen. Het Nacional Hotel is een geweldige plek om op het terras een mojito te drinken en te fantaseren over hoe de rijke Amerikanen hier in de jaren 1950 van hun luxe leven genoten.
Adres: Calle 21 y O, Vedado, Plaza, Ciudad de la Habana, Cuba.

Hotel Nacional in Havana

7. La Habana Vieja - Old Havana

Halbana Vieja is het oude centrum van Havana en een van de gemeentes van de stad Havana. De stad werd gebouwd in barokke en neoklassieke stijlen.
Veel van de gebouwen raakten in de tweede helft van de 20e eeuw in verval, maar zijn inmiddels weer grotendeels in hun oude glorie gerestaureerd. Het oude Havana bestaat uit de haven, het officiele centrum en de Plaza de Armas. Hier vind je grote oude monumenten, forten, kloosters, kerken, paleizen, en smalle steegjes. Bekende bezienswaardigheden zijn de Malecon, Paseo del Prado, Catedral de San Cristobal, het Capitool, Plaza de Armas, Gran Teatro de la Havana, Basiliek van San Francisco de la Habana en het Museum van de Revolutie.

8. Plaza de Armas

Plaza de Armas is het oudste plein van Havana en ligt in La Habana Vieja. In het midden van dit plein staat een standbeeld van de ex-president Antonio de Cespedes. Op het plein is dagelijks (met uitzondering van zondag) een tweedehands boekenmarkt. Aan de oostkant van het plein ligt Palacio de los Condes de Santovenia, waarin de vijfsterren Hotel Santa Isabel is gevestigd. Verder zijn hier ook Palacio del Segundo Cabo, het Museo de la Ciudad (het Stadsmuseum) en Palacio de los Capitanes Generales.


Plaza de la Cathedral in Havana Cuba
Plaza de la Cathedral

9. Plaza de la Cathedral

Aan dit plein ligt het kathedraal van de heilige Maria, Cathedral de la Virgen María de la Concepción Inmaculada de La Habana. Het is een Romaans katholieke kathedraal en is de zitting van de Aardsbisschop van Havana.

10. Plaza de la Revolución

Het Plein van de Revolutie met het monument van Jose Marti en een afbeelding van Che Guevera op het gebouw van het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Op dit plein hield Fidel Castro zijn speeches voor het volk.
Adres: Avenida Bélgica, La Habana, Cuba


Jose Marti Havana Cuba
Standbeeld van Jose Marti in Havana

11. Acuario Nacional de Cuba

Het Nationale Aquarium van Cuba is een instituut gewijd aan onderwijs en behoud van de zoutwaterdieren van de Caraïbische Zee en de Golf van Mexico. Je kunt hier de onderwaterwereld met zeekoralen, schildpadden, tropische vissen bezichtigen of een bezoek brengen aan de dolfijnenshow.
Adres: Avenida 3ra, esq. 62, Ciudad de La Habana, Cuba.

12. Cementerio de Colón

De begraafplaats Cementerio de Colón of "Christopher Columbus Cemetery" in Havana is één van de grootste begraafplaatsen in de wereld. Men vermoedt dat in het begin van de 16e eeuw Columbus hier tijdelijk lag begraven. Op deze begraafplaats heeft Korda de beroemde foto van Che Guevara gemaakt.

Begraafplaats Cementerio de Colón


13. Overzicht activiteiten, hoogtepunten en mooiste plekken in Havana

 1. Catedral de San Cristobal
 2. Parque Central in Oud Havana
 3. Paseo del Prado
 4. Calle Obispo: de winkelstraat in Habana Vieja. Proef de Cubaanse sfeer in kleine winkeltjes, bars en terrasjes met live salsa muziek. Levendig, gezellig en feestelijk. Op het dakterras van Hotel Ambos Mundos heb je een mooi uitzicht over de stad
 5. Tweedehands boekenmarkt op Plaza de Armas
 6. Plaza de San Francisco de Asis plein met het Basiliek San Francisco en de fontein Fuente de los Leones
 7. Gran Teatro de La Habana
 8. El Barrio Chino: de Chinese wijk van Havana
 9. Iglesia del Sagrado Corazón
 10. Plaza de la Revolución: Dit plein is vooral bekend als de plek waar Fidel Castro zijn toespraken hield. Op het plein staat het 138,5 meter hoge José Marti monument. Op de gevel van het Ministerie van Binnenlandse Zaken is een staalsculptuur van Che Guevara
 11. Museo del Ron Havana Club: Volg een rondleiding door het Havana Club Museum en eindig aan de bar
 12. Vedado: Havanase wijk met vele restaurants, café's en hotels
 13. Stranden bij Havana: Playa de Este, Playa Bacuranao en Playade Guanabo

14. Overzicht van musea in Havana

 1. Museo Ernest Hemingway
 2. Nationaal Museum voor Schone Kunsten (Museo Nacional de Bellas Artes)
 3. Museo de la Revolución
 4. Stedelijk Museum (Museo de la Ciudad, adres: Cuba Tacón, La Habana, Cuba
 5. Het Museum van Decoratieve Kunsten (Museo de Artes Decorativas)
 6. Koloniaal Museum (Museo de Arte Colonial), adres: San Ignacio, La Habana, Cuba
 7. Memorial Museum Jose Marti
 8. Archeologisch Museum
 9. Nationaal Historisch museum
 10. Museo Napoleonico
 11. Taquechel Pharmacy Museum
 12. Museo del Ron Havana Club
 13. La Cabana de Che Guevara
 14. Museo de la Farmacia Habanera, adres: 41 Teniente Rey, La Habana, Cuba
Havana musea