Havana CubaHavana, de hoofdstad van Cuba, betovert bezoekers met zijn kleurrijke straten, historische charme en levendige cultuur. Gelegen aan de noordwestkust van het eiland, is Havana veel meer dan alleen een bestemming. Het is een tijdloze stad die geschiedenis ademt en leeft met het ritme van Salsa.
Havanna is op 25 juni 1514 gesticht in opdracht van de Spanjaard Diego Velazquez de Cuellar. Het oude deel van Havana (Old Havana) staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Havana Bay in Cuba
Havana Bay


1. Historische Pracht

Havana ademt geschiedenis uit elke geplaveide straat. Het historische centrum, dat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat, is een doolhof van geplaveide straten, kleurrijke koloniale gebouwen en indrukwekkende pleinen. De architectonische schatten variëren van het imposante Capitolio Nacional tot de schilderachtige Plaza de la Catedral, waar de kathedraal van Havana trots oprijst.

2. Malecón: De Zeeboulevard

De Malecón, de iconische boulevard langs de kustlijn van Havana, is meer dan zomaar een promenade. Het is een plek waar de lokale bevolking en bezoekers samenkomen om te genieten van de zonsondergang, naar muziek te luisteren en te genieten van de zeewind. 's Avonds komt de Malecón tot leven met muziek, dans en spontane feesten die het karakter van Havana weerspiegelen.

3. Levendige Cultuur

Havana bruist van energie en creativiteit. De stad is de geboorteplaats van de Cubaanse muziekstijlen zoals salsa, son en rumba. Overal in de straten klinkt muziek, of het nu live optredens zijn in de sfeervolle bars of de spontane jamsessies op straat. De levendige kunstscene, met talloze galerieën en straatkunst, draagt bij aan de kleurrijke culturele ambiance van de stad.

Cubaanse muziek


Havanna Cuba
De Malecon, Boulevard Havana Cuba

4. Old Havana: Een Stap Terug in de Tijd

Old Havana, of Habana Vieja, neemt bezoekers mee terug in de tijd met zijn smalle straatjes, koloniale architectuur en historische pleinen. Het is een plek waar elke hoek een nieuw verhaal vertelt. Van het imposante Castillo de la Real Fuerza tot de charmante Plaza de Armas, elke stap in Old Havana voelt als een reis door de geschiedenis van Cuba.

5. Hemingway's Legacy

Een ander kenmerkend aspect van Havana is de band met de legendarische schrijver Ernest Hemingway. Zijn aanwezigheid in de stad wordt vereeuwigd in plaatsen zoals El Floridita, waar de daiquiri's volgens zijn smaak worden geserveerd, en Finca Vigía, zijn voormalige huis, dat nu een museum is. De geest van Hemingway leeft voort in de literaire sfeer van Havana.

Museum Ernest Hemingway


6. Genieten van Culinaire Geneugten

Havana biedt niet alleen een feest voor de zintuigen op het gebied van kunst en muziek, maar ook op culinair gebied. Van streetfood tot chique restaurants, de Cubaanse keuken betovert met smaken van de Caribische en Spaanse invloeden. Rijst, bonen, gegrild vlees en tropisch fruit vormen de basis van heerlijke maaltijden.

7. Toekomstige Perspectieven

Havana ondergaat geleidelijk aan vernieuwing en herstel om zijn rijke erfgoed te behouden en tegelijkertijd tegemoet te komen aan de behoeften van de moderne tijd. De stad is een levendig voorbeeld van de coëxistentie van het verleden en de toekomst, waar antieke auto's naast moderne voertuigen rijden en historische gebouwen gastheer zijn voor eigentijdse kunstgalerieën.
8. Geschiedenis van Havana

Havana was voor de Spanjaarden een belangrijke havenstad in de Nieuwe Wereld. Schepen uit alle hoeken van de Nieuwe Wereld kwamen met hun producten naar Havana waar deze werden overgeslagen op andere schepen voor hun reis naar Spanje. De stad is in de loop der eeuwen meerdere keren geplunderd, platgebrand en weer opgebouwd. Na de Zevenjarige oorlog met Groot Britannie (1762-1769) hebben de Spanjaarden Havana aanzienlijk versterkt met de bouw van het fort San Carlos de la Cabana.
In het begin van de 19e eeuw nam de handel tussen het Caribisch gebied en de Noord-Amerikaanse landen verder toe en werd Havana een bloeiende en trendy stad. De welvaart onder de opbloeiende middenklasse leidde ertoe dat dure nieuwe klassieke herenhuizen verrezen. Tijdens deze periode werd Havana bekend als het "Parijs van de Antillen".
Eind negentiende eeuw werd Cuba onafhankelijk, toen de Spanjaarden het eiland verlieten mede dankzij de inspanningen van de Amerikanen die Cuba probeerden in te lijven. Op 20 mei 1902 trad Tomás Estrada Palmade aan als de eerste president van Cuba. Tijdens deze Republikeinse periode van 1902 tot 1959 maakte Havana een nieuwe bloeiperiode door. Havana werd een veelbezochte vakantieoord voor de Amerikanen. De invloed van Amerika bleef bestaan tot aan de Cubaanse Revolutie in 1959, toen de door de VS gesteunde dictator Batista moest wijken en Fidel Castro de macht overnam. Fidel Castro sloot of nationaliseerde de meeste Amerikaanse bedrijven in Cuba. Deze bedrijven hadden vooral sinds de drooglegging in de jaren 1920 gouden zaken gedaan. ook werden Amerikaanse privé-eigendommen onteigend en bleven Amerikaanse toeristen weg.

Cuba Geschiedenis9. Bezienswaardigheden in Havana

de stad biedt een onvergetelijke ervaring voor iedereen die zich waagt in de betoverende wirwar van straten en pleinen. Van de historische straten van Old Havana tot de bruisende Malecón en de geurige sigarenfabrieken, Havana heeft een onweerstaanbare charme, rijk aan geschiedenis en cultuur van Salsa, sigaren en rum.

1. Old Havana (Habana Vieja): Een Historische Tijdmachine

Old Havana, dat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat, is het kloppende hart van de stad. Smalle straatjes geplaveid met keien leiden naar prachtige pleinen zoals Plaza de la Catedral en Plaza de Armas. Bezoek het indrukwekkende Capitolio Nacional, wandel langs kleurrijke koloniale gebouwen en ontdek de rijke geschiedenis van deze intrigerende wijk.

2. El Malecón: De Zeeboulevard van Havana

De Malecón, de schilderachtige zeewering van Havana, is een ontmoetingsplek voor zowel lokale bewoners als toeristen. Wandel langs de kustlijn terwijl de zon ondergaat, en geniet van het prachtige uitzicht op de Caribische Zee. 's Avonds komt de Malecón tot leven met muzikanten, dansers en mensen die genieten van de ontspannen sfeer.

3. Castillo del Morro: Bewaker van de Haven

Gelegen aan de ingang van de haven van Havana, torent Castillo del Morro majestueus boven de zee uit. Dit historische fort, gebouwd in de 16e eeuw, biedt niet alleen een fascinerende blik op de militaire geschiedenis van Cuba, maar ook adembenemende uitzichten op de oceaan en de stad.

4. Museo Nacional de Bellas Artes: Kunst en Cultuur

Het Nationaal Museum voor Schone Kunsten huisvest een indrukwekkende collectie Cubaanse kunst, variërend van koloniale meesterwerken tot hedendaagse werken. Kunstliefhebbers kunnen zich laten inspireren door schilderijen, beeldhouwwerken en andere artistieke uitingen die de rijke cultuur van Cuba weerspiegelen.

5. Plaza de la Revolución: Symbool van Nationale Trots

Het imposante Plaza de la Revolución is een van de grootste pleinen ter wereld en een centraal symbool van Cubaanse trots en patriottisme. Hier vind je monumentale standbeelden van nationale helden en het ministerie van Binnenlandse Zaken met het iconische beeld van Che Guevara.

6. Vintage Auto's: Een Rit door de Tijd

Een wandeling door Havana is als een reis terug in de tijd, mede dankzij de kleurrijke verzameling vintage auto's uit de jaren '50. Huur een klassieke oldtimer en cruise door de straten van de stad voor een nostalgische ervaring en een uniek perspectief op de bezienswaardigheden.

7. Tropicana: Een Avond van Salsa en Show

Voor een onvergetelijke avond vol muziek en dans mag een bezoek aan de legendarische Tropicana niet ontbreken. Deze beroemde cabaretshow, omgeven door weelderige tuinen, biedt een feestelijke viering van de Cubaanse muziek- en danscultuur.

8. Sigarenfabrieken: Ontdek de Kunst van het Rollen

Cuba staat wereldwijd bekend om zijn sigaren, en een bezoek aan een lokale sigarenfabriek is een must voor liefhebbers. Ontmoet de vakmensen achter de wereldberoemde Cubaanse sigaren en krijg inzicht in het ambachtelijke proces van het rollen van deze tabakskunstwerken.

Overzicht van hoogtepunten en mooiste plekken in Havana

 1. El Capitolio Nacional
 2. Kasteel El Castillo del Morro
 3. Boulevard De Malecon
 4. Het fort Castillo de la Real Fuerza
 5. Sigarenfabriek Fabrica de Tabacos Partagás
 6. Hotel Nacional de Cuba
 7. La Habana Vieja of het Oude Centrum van Havana
 8. Parque John Lennon in Vedado
 9. Het plein Plaza de Armas:
  Plaza de Armas is het oudste plein in Havana. In het midden van dit plein staat een standbeeld van de ex-president Antonio de Cespedes.
 10. Plaza de la Cathedral en het kathedraal van de heilige Maria (Cathedral de la Virgen María de la Concepción Inmaculada de La Habana)
 11. Plaza de la Revolución met een afbeelding vann Che Guevera op het gebouw van het Ministerie van Binnenlandse Zaken.
 12. Acuario Nacional de Cuba
 13. De begraafplaats Cementerio de Colón of Columbus Cemetery
 14. Museum Ernest Hemingway
 15. Nationaal Museum voor Schone Kunsten (Museo Nacional de Bellas Artes)
 16. Museo de la Revolución
 17. Het Museum van Decoratieve Kunsten (Museo de Artes Decorativas)
Havana Bezienswaardigheden


10. Kaart van Havana

Havana bestaat uit drie belangrijke delen namelijk Oud Havana, Vedado en de buitenwijken. Het historische centrum Oud Havana (La Habana Vieja, Old Havana) is uitgeroepen tot UNESCO World Heritage Site. Sinds de jaren 1980 zijn belangrijke delen van Oud Havana gerestaureerd om het toerisme te stimuleren. Vedado is uitgegroeid tot het centrum van commerciële activiteiten en het nachtleven. Centro Habana is vooral een winkelgebied dat ligt tussen Vedado en Oud Havana.

Havana kaart
Meer informatie over Havana