Havana CubaHavana (of Habaneros) is de hoofdstad van Cuba. Havanna is op 25 juni 1514 gesticht in opdracht van de Spanjaard Diego Velazquez de Cuellar. Havana ligt aan de noordkant van het eiland aan een baai. Het oude deel van Havana (Old Havana) staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Geschiedenis van Havana

Havana was voor de Spanjaarden een belangrijke havenstad in de Nieuwe Wereld. Schepen uit alle hoeken van de Nieuwe Wereld kwamen met hun producten naar Havana waar deze werden overgeslagen op andere schepen voor hun reis naar Spanje. De stad is in de loop der eeuwen meerdere keren geplunderd, platgebrand en weer opgebouwd. Na de Zevenjarige oorlog met Groot Britannie (1762-1769) hebben de Spanjaarden Havana aanzienlijk versterkt met de bouw van het fort San Carlos de la Cabana.
In het begin van de 19e eeuw nam de handel tussen het Caribisch gebied en de Noord-Amerikaanse landen verder toe en werd Havana een bloeiende en trendy stad. De welvaart onder de opbloeiende middenklasse leidde ertoe dat dure nieuwe klassieke herenhuizen verrezen. Tijdens deze periode werd Havana bekend als het "Parijs van de Antillen".
Eind negentiende eeuw werd Cuba onafhankelijk, toen de Spanjaarden het eiland verlieten mede dankzij de inspanningen van de Amerikanen die Cuba probeerden in te lijven. Op 20 mei 1902 trad Tomás Estrada Palmade aan als de eerste president van Cuba. Tijdens deze Republikeinse periode van 1902 tot 1959 maakte Havana een nieuwe bloeiperiode door. Havana werd een veelbezochte vakantieoord voor de Amerikanen. De invloed van Amerika bleef bestaan tot aan de Cubaanse Revolutie in 1959, toen de door de VS gesteunde dictator Batista moest wijken en Fidel Castro de macht overnam. Fidel Castro sloot of nationaliseerde de meeste Amerikaanse bedrijven in Cuba. Deze bedrijven hadden vooral sinds de drooglegging in de jaren 1920 gouden zaken gedaan. ook werden Amerikaanse privé-eigendommen onteigend en bleven Amerikaanse toeristen weg.

Cuba Geschiedenis


Havanna Cuba
De Malecon, Boulevard Havana CubaKaart van Havana

Havana bestaat uit drie belangrijke delen namelijk Oud Havana, Vedado en de buitenwijken. Het historische centrum Oud Havana (La Habana Vieja, Old Havana) is uitgeroepen tot UNESCO World Heritage Site. Sinds de jaren 1980 zijn belangrijke delen van Oud Havana gerestaureerd om het toerisme te stimuleren. Vedado is uitgegroeid tot het centrum van commerciële activiteiten en het nachtleven. Centro Habana is vooral een winkelgebied dat ligt tussen Vedado en Oud Havana.

Havana kaart


Bezienswaardigheden in Havana

 1. El Capitolio Nacional
 2. Kasteel El Castillo del Morro
 3. Boulevard De Malecon
 4. Het fort Castillo de la Real Fuerza
 5. Sigarenfabriek Fabrica de Tabacos Partagás
 6. Hotel Nacional de Cuba
 7. La Habana Vieja of het Oude Centrum van Havana
 8. Parque John Lennon in Vedado
 9. Het plein Plaza de Armas:
  Plaza de Armas is het oudste plein in Havana. In het midden van dit plein staat een standbeeld van de ex-president Antonio de Cespedes.
 10. Plaza de la Cathedral en het kathedraal van de heilige Maria (Cathedral de la Virgen María de la Concepción Inmaculada de La Habana)
 11. Plaza de la Revolución met een afbeelding vann Che Guevera op het gebouw van het Ministerie van Binnenlandse Zaken.
 12. Acuario Nacional de Cuba
 13. De begraafplaats Cementerio de Colón of Columbus Cemetery
 14. Museum Ernest Hemingway
 15. Nationaal Museum voor Schone Kunsten (Museo Nacional de Bellas Artes)
 16. Museo de la Revolución
 17. Het Museum van Decoratieve Kunsten (Museo de Artes Decorativas)
Havana Bezienswaardigheden
Meer informatie over Havana