Pinar del Rio CubaEeuwenlang is de provincie Pinar del Rio zeer belangrijk geweest voor de tabaksindustrie van Cuba. Hier liggen vele tabaksplantages en komen de bekende Cubaanse sigarenmerken Romeo y Juliet, Cohiba en Montechristo vandaan. Maar ook voor de natuur is Pinar del Rio zeer de moeite waard om te bezoeken.
Vanwege de rijkdom, verscheidenheid en uitstekende behoud van flora en fauna wordt Pinar del Río ook wel "de tuin van Cuba" genoemd. Het land waar de beste tabak van de wereld wordt gekweekt biedt jou ook uitstekende mogelijkheden tot duiken, jagen, vissen of eenvoudigweg ontspannen en zonnen op het strand.


Pinar del Rio Cuba
Vinales, Pinar del Rio Cuba

1. Pinar del Rio Stad

Pinar del Rio is de hoofdstad van de provincie Pinar del Rio, de meest westelijke Cubaanse provincie. Pinar del Rio is met meer dan 130.000 inwoners de hoofdstad van de Cubaanse tabakscultuur. Hoogtepunten van de stad Pinar del Rio zijn onder andere:
 1. De sigarenfabriek "Fábrica de Tobaco Fransisco Donatién";
 2. likeurfabriek Guayabita del Pinar (waar een origineel regionaal sterke drank wordt gemaakt);
 3. het Natuur Museum (Museo de Ciencas Naturales);
 4. het Historisch Museum;
 5. het Milanese Theater.

2. Likeurfabriek Guayabita del Pinar

Ook een bezoek waard is de rumlikeurfabriek, Bebidas Casa Garay Fábrica de Guayabita del Pinar, waar een speciale rum wordt gemaakt dat op smaak wordt gebracht met de vruchten van wilde guavas, Guayabita del Pinar. Deze kleine soort guave groeit alleen in de bergen van Pinar del Rio. Van de Guayabita del Pinar heb je twee varianten, een droge ("voor mannen") rum en een zoete ("voor vrouwen") likeur. De flessen die je bij de fabriek kunt kopen zijn goedkoper dan die in de winkels.
De creatie van Guayabita del Pinar begon met Lucio Garay Zabala, een ondernemende zakenman die in 1892 een alcohol producerend fabriek oprichtte. Hij wist al hoe deze alcoholische drank door zijn buren werd gemaakt als geneesmiddel en voor de bevordering van de spijsvertering. Hij had daarmee goede voorkennis om deze alcoholische Vueltabajo likeur om te zetten in een geraffineerde drank. De historici zijn ervan overtuigd dat de vindingrijkheid en kennis van Garay Zabala heeft bijgedragen aan de huidige uitstekende kwaliteit van de Guayabita, waarmee hij ook internationale awards heeft gewonnen.
Het adres is: Sabel Rubio Sur # 189, entre Ceferino Fernandez y Frank Pais, Pinar del Rio.


Guayabita del Pinar, Pinar del Rio Cuba Pinar del Rio Cuba
Rum Guayabita del Pinar


3. Sigarenfabriek Fábrica de Tobaco Fransisco Donatién

Pinar del Rio wordt wel eens het "Mekka van de sigaren" genoemd. Deze stad wordt dan ook gekenmerkt door tal van tabaksplantages. De sigarenindustrie is daarbij een belangrijke inkomstenbron. In deze sigarenstreek is een bezoek aan de sigarenfabriek Fábrica de Tobaco Fransisco Donatién dan ook bijna een must. Zo maak je kennis met alle facetten van het productieproces en de omstandigheden waarin arbeiders sigaren vervaardigen. Deze noeste werkers zorgen er achter hun houten lessenaars voor dat ze dagelijks ongeveer honderd sigaren vakkundig rollen. Bij de sigarenfabriek is een winkel gevestigd waar je verschillende sigarensoorten kunt kopen.

Cuba sigaren


4. San Juan Y Martinez

Ongeveer 15 minuten rijden van de stad Pinar del Rio ligt San Juan Y Martinez dat bekend is om de tabakplantages en sigarenfabrieken. Dit is de regio waar de beste tabak van Cuba wordt geteelt. Het hele proces van tabak tot sigaar kun je hier zien: de tabaksplantages, de drooghuizen en het selecteren van de beste bladeren. Hier ligt de oorsprong van de Hoyo de Monterrey en de Robaina sigaren. In de periode van december tot en met maart kunnen toeristen de indrukwekkende "tapado" tabaksplantages bezoeken.


5. Het strand Maria la Gorda

Het strand van Maria la Gorda ligt op het meest westelijke deel van de provincie Pinar del Río. De kristalheldere zee nodigt je uit om vele uren op deze prachtige plek door te brengen. Hier vindt je zwarte koralen, vele soorten vissen, schaaldieren en sponsen.
In dit gebied, in de inham van Corrientes, ligt het Internationale Scuba Diving Centrum (Centro Internacional De Buceo), ook wel Maria la Gorda Scuba Diving Centre genoemd. Dit duikcentrum heeft in totaal 35 duikplaatsen, een ware duikparadijs met barracudas, zeekreeften, roggen, papegaaivissen en een overweldigende Caraïbische onderwaterfauna. In het midden van deze ongeëvenaarde rust zijn indrukwekkende koraalformaties en majestueuze onderwatergrotten. Vanwege de vele duikstekken wordt Pinar del Rio beschouwd als een van de beste duikbestemmingen van Cuba.

Duiken


6. Valle de Vinales

Vallei de Vinales is het meest beroemde toeristische bestemming in Cuba. Het landschap is bijzonder mooi te noemen. Verspreid in de vallei liggen verscheidene "mogotes" en tabaksaanplantages, tabaksdrooghuizen en de typische huizen van de boeren. De vallei Vinales ligt in de Organos Sierra en is door Unesco tot Wereld Natuur Erfgoed verklaard. In dit gebied bevinden zich de grootste en mooiste grottensystemen van Latijns Amerika en de flora en fauna is er zeer uniek. Het uitzichtpunt bij Los Jazmines Hotel is een uitstekende plaats om de volledige vallei te bewonderen. Er is ook een uitkijk aan de overkant van de vallei bij het Hotel La Ermita. Andere bezienswaardigheden zijn: Indian Cave, de Ruisenor Vallei, Palenque de los Cimarrones, Grot van Santo Tomás, Majagua Canteras en Palmarito Grottensysteem, San Vicente Valley en de stad Vinales.

Vinales


7. Bezienswaardigheden

 1. Fábrica de Tobaco Fransisco Donatién.
 2. likeurfabriek Guayabita del Pinar.
 3. Sigarenfabrieken in de stad Pinar del Rio.
 4. het Natuur Museum (Museo de Ciencas Naturales), gevstigd in het Palacio Guasch.
 5. het Historisch Museum.
 6. het Milanese Theater.
 7. De tabaksplantages en sigarenfabrieken van San Juan Y Martinez.
 8. Valle de Vinales.
 9. Het strand Maria la Gorda.8. Interactieve kaart van Pinar del Rio