Cuba reistipsReistips

Hier vind je praktische reistips om je goed voor te bereiden op jouw reis naar en door Cuba. Wat moet je weten over geld, de wisselkoers, telefoneren in Cuba, vaccinaties en ziekten, paspoort en visum, verzekeren van je reis en bagage, de veiligheid in Cuba, risico's van eten en drinken. Waar is de Nederlandse Ambassade in Cuba? Wat moet je aan kleding en andere zaken meenemen?
Een goed voorbereide reis geeft je een prettig en zeker gevoel en ontneemt ook mogelijke zorgen weg bij familie en vrienden. En als je er bent weet je in geval van problemen ook wat je kan doen en wie jou kan helpen.

Contact met het thuisfront

Voor de familie en vrienden is het altijd fijn om te weten wat je van plan bent en waar je in Cuba overal uithangt. Neem zoveel mogelijk vooraf de zorgen weg door een goede voorbereiding en af te spreken dat en hoe je ze op de hoogte houdt.
Informeer ze over je reis in Cuba. Welke vlucht neem je naar Cuba? Waar ben je in Cuba op welk moment, in welk hotel of casa? Juist als je op eigen gelegenheid gaat backpacken of rondreizen is het raadzaam ze van te voren te informeren en ook tijdens de reis geregeld te bellen en een berichtje te sturen. Met het internet en mobiele telefoons is het tegenwoordig namelijk heel makkelijk om contact met het thuisfront te onderhouden. Een e-mail, Whatsapp versturen of bericht achter te laten op Facebook of Twitter is vrij snel gedaan.

Geld en Banken

De Cubaanse munteenheid is de Peso (code CUP). De Cubaanse peso is weer onderverdeeld in 100 centavos.
Voor de toeristen is er een speciale valuta, namelijk de Cuban Peso Convertible (CUC).
Het is in Cuba niet mogelijk om geld te pinnen en in dollars betalen. Je kunt het beste contant geld in Euro's en in kleine coupures meenemen. Deze zijn bij elke bank en in veel hotels om te wisselen in CUC's.
In een beperkt aantal hotels en restaurants kun je met een niet-Amerikaanse creditcard betalen.
Let dus op: Het is niet mogelijk om met Amerikaanse dollars, Amerikaanse creditcards of Travellercheques te betalen.

Reisdocumenten

Voor Cuba heb je een paspoort nodig dat na aankomst nog minimaal 6 maanden geldig is. Kinderen hebben een eigen paspoort nodig. Je hebt ook een toeristenvisum (: toeristenkaart) nodig. Deze is maximaal 30 dagen geldig. De visum kan je in Cuba verlengen.

Cuba Paspoort en visum

Reisverzekering

In Cuba ben je verplicht om een reisverzekering te hebben met dekking voor medische kosten. Deze verzekering moet zijn afgesloten bij een door Cuba erkende verzekeraar. Je moet bij aankomst een bewijs hiervan kunnen tonen.

Reisverzekering

Cuba Gezondheid en vaccinaties

Vaccinaties zijn voor Cuba niet verplicht. Wel wordt aangeraden om je in te enten tegen DTP en hepatitis A. De medische verzorging in Cuba zelf is goed en kosteloos.
Voor meer informatie over gezondheid, inentingen en ziektes, ga naar: Cuba vaccinaties en gezondheid.

Cuba gezondheid en vaccinaties

Medicijnen

Mocht je regelmatig medicijnen gebruiken, zorg er dan voor dat je een geneesmiddelenkaart (bij de apotheek en huisarts verkrijgbaar) bij je reisdocumenten bewaart. Op deze kaart worden de merknamen van jouw medicijnen en de samenstelling van de producten genoteerd. Hiermee voorkom je dat de douane de medicijnen voor drugs aanziet.
Neem van huis in ieder geval de nodige basismedicijnen mee, zoals paracetamol, pleisters, jodium, immodium.

Bagage meenemen

Wat je aan bagage moet of kunt meenemen hangt af van jouw vakantiebestemming en reissituatie. Een georganiseerde vakantie vraagt een andere voorbereiding en bagage dan als je gaat rondreizen of backpacken. Maak voordat je op vakantie vertrekt, maak een checklist waar je aan moet denken en een inpaklijst voor de bagage die je wilt meenemen. Om je hierbij te helpen vind je op de volgende pagina tips om een inpaklijst voor je bagage op te stellen.

Bagage meenemen

Veiligheid en reisadvies

Elk land heeft zo haar veiligheidsrisico's als je in het land wil rondreizen of verblijven. Politieke ontwikkelingen, natuurgeweld, terrorisme, de lokale gezondheidszorg, verkeer, onveilige gebieden zijn zo enkele risico's waar je rekening mee moet houden of op moet voorbereiden. Informatie over veilig reizen in Cuba en de risico's die verbonden zijn aan een verblijf in Cuba, vind je op de pagina veilig op reis.

Reisadvies Cuba

Eten en drinken

De Cubaanse keuken is niet erg gevarieerd. In de Cubaanse gerechten wordt voornamelijk rijst, zwarte bonen en varkensvlees gebruikt. Naast de restaurants kun je in Cuba ook eten in zogenaamde paladares. Dit zijn eetgelegenheden bij Cubanen thuis, waar je ook goed en betaalbaar kunt eten.
De traditionele drank van Cuba is rum. Rum vormt ook de basis voor bekende cocktails, zoals Cuba Libre (rum, Cola), Mojito (rum, mintblad, suiker, limoen, bronwater) en Hemingway Special (rum, limoen, marasquin).
In Cuba kun je toch maar beter voorzichtig zijn met eten en drinken omdat het soms verontreinigd kan zijn. Let daarom op de volgende tips:
  1. Drink geen water uit de kraan, maar koop flessen mineraal water.
  2. Gebruik ook voor het tandenpoetsen en het schoonmaken van wondjes en je contactlenzen water uit de fles.
  3. Neem geen ijsblokjes in je drankje.
  4. Vermijd rauw of niet goed doorbakken vlees en rauwe groenten.
  5. Wees voorzichtig met fruit dat ongeschild gegeten moet worden.
  6. Veel mensen in een restaurant is een graadmeter voor kwaliteit.
  7. En was vooral je handen voordat je gaat eten.

Leidingwater

Water uit de kraan is niet drinkbaar. Koop flessen mineraalwater of laat water tenminste 10 minuten koken.

Tijdsverschil

In Cuba is het in de zomer 6 uur vroeger dan in Nederland (GMT -5, UTC -5).
In de wintertijd is het tijdverschil tussen Cuba en Nederland 5 uur (GMT -4, UTC -4).

Elektriciteit

In Cuba is de netspanning 110 Volt, maar er zijn enkele resorts en hotels met ook 220 volt netspanning, net als in Nederland. Het is dus handig een adapter mee te nemen. Er zijn ook andersoortige stopcontacten, dus neem altijd een verloopstekker (:universele wereldstekker) mee.
Typisch voor Cuba is dat de electriciteit met enige regelmaat uitvalt, dus neem daarom een zaklamp mee.

Telefoneren en internet

Vanuit Nederland dien je eerst 0053 draaien, dan het kengetal zonder 0 en daarna het abonneenummer.
Vanuit Cuba draai je eerst 11931, daarna het kengetal zonder 0 en dan het abonneenummer.
Je Nederlandse mobiele telefoon is voornamelijk in de grotere steden van Cuba te gebruiken, maar houd wel rekening met roamingkosten. Tegenwoordig kun je in de meeste landen bijna overal in cafés, restaurants, hotels, luchthavens, treinstations inloggen via wifi. Echter in Cuba moet je nog op zoek gaan naar een internet-café. Sommige hotels bieden internet aan.

Rijbewijs

Voor het besturen of huren van een auto en motor in Cuba heb je een internationaal rijbewijs (IRB) nodig.
Een Internationaal Rijbewijs is verkrijgbaar bij iedere ANWB-winkel. Neem jouw Nederlandse rijbewijs en een recente pasfoto mee, en je krijgt direct een internationaal rijbewijs.

Auto huren

Wil je in Cuba een auto huren? Klik dan op de onderstaande button en vind een verhuurbedrijf in de buurt waar jij in Cuba verblijft. WTC zoekt en vergelijkt onder de bekendste autoverhuurbedrijven.
Verhuurbedrijven kunnen specifieke eisen stellen aan het huren van een auto. Vraag naar deze voorwaarden.

WTC auto huren


Verkeer in Cuba

Er zijn een aantal Cubaanse verkeersregels die afwijken van de Nederlandse verkeersregels. Om boetes en ongelukken te voorkomen is het raadzaam om deze voor vertrek naar Cuba door te nemen, wil je een auto of motor rijden.

verkeersregels

Beste reistijd Cuba

De maanden november tot en met maart zijn de beste maanden om naar Cuba op vakantie te gaan. Het weer is dan droog en warm. Je hebt dan ook minder last van het massatoerisme. In de maanden mei, juni, juli en augustus is het weer heet en regent het vaker.
De periode van juni tot en met oktober is ook het orkaanseizoen in Cuba. Er bestaat dan de kans dat ergens in Cuba een orkaan aan land komt. Gemiddeld gebeurt dit 1 keer per jaar.

Vliegtijd naar Cuba

De duur van de vlucht van Schiphol Amsterdam naar Cuba duurt ruim 10 uur en 15 minuten. Het vliegtuig landt op de luchthaven Jose Marti International Airport.

Vliegen naar Cuba

Cuba reisgids en landkaart

Bereid je goed voor op je vakantie naar Cuba. Wil je in Cuba makkelijk de weg vinden en meer informatie over Mallorca snel bij de hand hebben, schaf dan zeker een reisgids aan. Ga je op eigen gelegenheid rondreizen, dan is een goe wegenkaart van Cuba ook aan te bevelen.

Reisgidsen Cuba

Cuba vakantie

Zoek je een overzicht van reisorganisaties die vakanties naar Cuba aanbieden, dan vind je deze op de volgende pagina.

Cuba vakantie


Cuba Lastminute Nu supervoordelig naar Cuba. Boek veilig en snel op Tui.nl!Familiereis Cuba Reis met gezin door Cuba. met 333Travel.