Santa Clara1. Santa Clara: informatie

Santa Clara is de hoofdstad van de provincie Villa Clara in centraal Cuba. Het ligt aan de westelijk voet van het Sierra del Escambray Gebergte. De stad werd opgericht op 15 juli 1689 en heeft inmiddels meer dan 220.000 inwoners. Daarmee is Santa Clara de vijfde grootste stad van Cuba.
In het centrum van Santa Clara ligt het park "Parque Vidal" met een standbeeld van Marta Abreu. Marta was een zeer geliefde persoon bij de inwoners van Santa Clara, vanwege de vele projecten die zij met haar familie heeft bekostigd om het leven van de burgers van Santa Clara te verbeteren. Door haar donaties zijn onder andere de volgende gebouwen neergezet: elektrische installaties, diverse scholen, openbare wasserijen aan de rivier Belico, de brandweerkazerne en het theater "Teatro de la Caridad".
Marta Abreu en haar man Luis Estévez, die in 1902 de eerste vice-president van de jonge republiek werd, waren ook sympathisanten en donateurs van de Cubaanse rebellen tijdens de Cubaanse Onafhankelijkheidsoorlog tegen Spanje. Marta is begraven op de Cementerio de Colón, de begraafplaats van Havana.
Aan het park Vidal liggen het Teatro de La Caridad, de Plaza del Mercado Central, het voormalige stadhuis, het danscentrum "Colonia Espanola de Santa Clara", de Santa Clara Libre (Santa Clara Hilton) en het Gran Hotel.


Santa Clara Cuba
Monument Tren Blindado

2. Slag van Santa Clara

Aan het eind van 1958 vochten de guerrillatroepen van Che Guevara en Camilo Cienfuegos tijdens de Cubaanse Revolutie hier een beslissende slag uit met de manschappen van dictator Fulgencio Batista. De guerrillatroep van Guevara versloeg eerst het garnizoen in Fomento.
Batista had intussen een gepantserde trein Tren Blindado met soldaten, voorraden en wapens naar Santa Clara gestuurd om zijn troepen te ondersteunen. Maar de trein werd nabij het station van Santa Clara met een bulldozer tot staan gebracht en de lading wapens kwam in handen van Che en zijn mannen.
Op hetzelfde moment versloeg een tweede guerrillatroep onder leiding van Camilo Cienfuegos een legergarnizoen in de Slag bij Yaguajay niet ver van Santa Clara. Op 31 december 1958 vielen de gecombineerde strijdkrachten van Guevara, Cienfuegos, samen met andere revolutionairen onder leiding van William Alexander Morgan, Santa Clara aan. Deze strijd was zeer chaotisch. De verdedigers waren gedemoraliseerd, sommigen vochten en anderen gaven zich over zonder één schot te lossen. Tegen de middag werd de stad veroverd. Deze overwinning van Castro's troepen, de "Beweging van 27 Juni"(M-27-6), wordt gezien als het beslissende moment in de Cubaanse revolutie, aangezien Batista in minder dan 12 uur later Cuba ontvluchtte.

Mausoleum van Che Guevara in Santa Clara Cuba
Het Mausoleum in Santa Clara

3. Bezienswaardigheden

De voornaamste bezienswaardigheden in Santa Clara zijn het monument van de Tren Blindado en het mausoleum van Che Guevara.
In het mauseleum liggen de resten van Che Guevara en zestien van zijn collega-strijders die in 1967 tijdens de Bolivia campagne zijn gedood. De gebeente van Che werden pas in 1997 bijgezet, nadat het uit Bolivia werd overgebracht. Daar was hij in 1967 vermoord door Boliviaanse militairen op bevel van de Amerikaanse CIA.
Het monument "Tren Blindado" bestaat uit een goederenwagon en bulldozer, dat een reconstructie voorstelt van het ontsporen van de trein tijdens de Slag van Santa Clara.

Meer bezienswaardigheden en hoogtepunten van Santa Clara zijn:
 1. Centro Cultural El Mejunje: Cultureel Centrum "El Mejunje".
 2. Boulevard 1889: de wandelboulevard van Santa Clara.
 3. Catedral de Santa Clara de Ass: kathedraal van Saint-Claire van Asis.
 4. Parque del Tren Blindado: het park met de gepantserde trein, een nationaal monument van Cuba.
 5. Mausoleo Che Guevara: het monument en het Mausoleum van Ernesto Che Guevara.
 6. Parque del Carmen: Carmens Park.
 7. Parque de la Pastora: Onze-Lieve-Vrouw Park.
 8. Parque de los Martires.
 9. Parque de la Justicia: Park Justitie, met het hooggerechtshof.
 10. Universiteit Marta Abreu de Las Villas.
 11. Loma del Capiro: heuvel met uitzicht op de stad.


4. Interactieve kaart van Santa Clara