Trinidad CubaTrinidad werd in 1514 gesticht door Diego Velazquez de Cuellar en ligt ten noorden van de baai van Ancon aan de Cubaanse zuidkust in de provincie Sancti Spíritus. In 1540 werd Francisco Iznaga gekozen tot burgemeester van Bayamo. Hij was een rijke Baskische grootgrondbezitter die met name in het zuiden van Cuba grond bezat. Zijn nakomelingen vochten in de periode van 1820 tot 1900 voor de onafhankelijkheid van Cuba en tegen de annexatie door de Verenigde Staten.


Trinidad Cuba
Trinidad Cuba


1. Het oude Trinidad

Trinidad is één van de best bewaarde steden in de Caraïben uit de tijd dat de suikerhandel de belangrijkste industrie in de regio was. Tegenwoordig is de tabaksteelt en de tabaksverwerking de voornaamste handel in Trinidad. De oudere delen van stad worden goed onderhouden vanwege het groeiend aantal toeristen dat Trinidad bezoekt. Enkele andere delen van de stad raken daarentegen meer in verval, vooral in het centrum van Trinidad.

De stad ademt nog de koloniale sfeer doordat in de oude stad nog veel van de Spaanse architecteur uit de 16e eeuw is te vinden. Het historische Trinidad is beroemd om zijn keistraten, pastel gekleurde huizen, mooie paleizen en pleinen. Bezienswaardigheden van het oude Trinidad zijn de kerk van Sint Franciscus, Plaza Mayor, Palacio Cantero en Palacio Brunet. Je kunt de stad in slechts een paar uur lopend bezichtigen. De stad ligt dichtbij zowel de bergen van Escambray als de Caraïbische kust.


Trinidad kaart


2. Uitgaansleven in Trinidad

Er zijn in Trinidad meerdere casas de musica van wereldklasse, en elke nacht is naast de kerk op de Plaza Mayor één van Cuba's drukst bezochte dansvloeren. Er zijn ook uitstekende disco's. Een daarvan is gevestigd in de ruïnes van een kerk en een ander (Disco la Cueva) in een reusachtig grot dat in oorlogstijd werd gebruikt als ziekenhuis.


3. Strand en omgeving van Trinidad

Twintig kilometer verwijderd van Trinidad ligt Topes de Collantes, een van de eerste eco-toerismecentrum van Cuba. Een andere attractie is de Baai Casilda (Bahia de Casilda), die zowel snorkelaars als duikers aantrekt. Het strand Playa d' Ancon is een witte zandstrand welke één van de eerste nieuwe resorts in Cuba is die na de revolutie van 1959 zich heeft ontwikkeld. Langs het schiereiland van Ancon liggen drie hotels, namelijk Hotel Costa Sur, Hotel Ancon en Brisas Trinidad del Mar. Her vind je ook het duikcentrum Cayo Blanco International Dive Center. Een nabijgelegen eiland heeft nog ongerepte stranden.


4. Valle San Luis, de vallei van de suikermolens

Een van de interessante bezienswaardigheden van de regio is Valle San Luis, wat tot het Werelderfgoed van Unesco behoort. Valle San Luis staat bekend om de uitgestrekte suikerrietplantages. De vallei heeft ongeveer 70 oude suikermolens die eraan herinneren dat in de loop van de eeuwen suiker zeer belangrijk is geweest voor de Cubaanse economie. Door deze suikermolens kreeg de vallei de bijnaam "Valle de los Igenios", wat betekent "de vallei van de Suikermolens".
Hier staat ook La Torre Manacas Iznaga of "De toren in Manaca Iznaga", een 45 meter hoge toren die door Alejo Iznaga Borrell in 1816 is gebouwd. Alejo behoorde tot de rijke familie Iznaga en was de uitbater van deze suikerrietplantages. Vanuit deze toren werden de slaven, die hier op de plantages werden ingezet, gecontroleerd.


Plaza Mayor Trinidad Cuba
Plaza Mayor in Trinidad Cuba


5. Bezienswaardigheden en activiteiten

 1. Het oude centrum van Trinidad en de Plaza de Mayor met daaromheen verschillende belangrijke gebouwen, waaronder Iglesia Parroquial de la Santisma Trinidad.
 2. Kerk van Sint Franciscus.
 3. Dansen op de Plaza Mayor.
 4. Diverse musea, waaronder Museo Romatico, Meseo Municipal de Trinidad, Museo de Arquitectura Colonial en Museo de la Lucha contra Bandidos.
 5. Valle San Luis: de vallei van de suikermolens en La Torre Iznaga, de 45 meter hoge toren uit 1816.
 6. Topes de Collantes: het eco-toerismecentrum van Cuba.
 7. Casilda Bay met de haven Casilda.
 8. Strand van Ancon, op het schiereiland van Ancon.
 9. Trinidad Scuba Diving, duikcentrum Cayo Blanco, duiken bij Playa d'Ancon, aan de zuidkust van Cuba.


6. Musea in Trinidad

 1. Romantisch Museum (Museo Romatico), Adres: Calle Fernando Hernandez Echemendia No. 52, Plaza Mayor, Trinidad
 2. Gemeentelijk Museum van Trinidad (Meseo Municipal de Trinidad "Palacio Cantero"), Adres: Bolívar Nr 423 van Simón van Calle. Trinidad, Sancti Spiritus
 3. Museum van Architectuur (Museo de Arquitectura Colonial), Adres: Calle Ripalda Nr 83e Fernando Hernández y Ruben Martinez Villena, Trinidad, Sancti Spiritus
 4. Museum van de Strijd tegen Bandieten (Museo de la Lucha contra Bandidos), Adres: Calle Fernando Hernandez, Trinidad, Sancti Spiritus
 5. Museo de Historia Municipal, Adres: 423 Calle Desengano, Trinidad 62600, Cuba
 6. Galerie D'Art Calleyro, Adres: Calle Boca, Trinidad 62600, Cuba
 7. Archeologisch museum (Museo de Arqueologia), Adres: 95 Calle Real del Jigue, Trinidad 62600, Cuba
Trinidad musea


Meer informatie over Trinidad