De Varkensbaai en het museum GironDe Varkensbaai (Bahia de los Cochinos) bevindt zich aan de zuidkust van Cuba. Hier ondernamen 1.400 zwaarbewapende Cubaanse ballingen, gesteund door de Amerikanen, op 16 april 1961 een invasie om het bewind van Fidel Castro omver te werpen. Maar de aanval werd na 3 dagen door de Cubaanse luchtmacht afgeslagen en de invasieleger werd gevangen genomen. De gevangenen zijn na overdracht van medicijnen, apparatuur en voedsel ter waarde van 53 miljoen dollars aan Cuba weer vrijgelaten.

De betrokkenheid van de Amerikaanse inlichtingendienst CIA (met toen president John F. Kennedy aan de macht) moest geheim blijven. Zij hebben gezorgd voor de training van de ballingen op een basis in Guatemala, het aanvalsplan en de wapens.
Op 16 april 2011 werd bij het Congres van de Communistische Partij in Havana de mislukte invasie van 50 jaar geleden met groot militair vertoon herdacht.


Varkensbaai Cuba
Varkensbaai aan de zuidkust van CubaAan de ingang van de Varkensbaai ligt het museum Giron, gewijd aan deze overwinning van Cuba op de Amerikanen. De invasie wordt door Cubaanse regime verheerlijkt als een overwinning op het Amerikaanse imperialisme.

Als getuige van de invasie toont het museum in de zalen een brede collectie bestaande uit:
  1. Fotografisch materiaal van de sociale en economische condities in de Moerassen van Zapata;
  2. Artikelen en campagne materiaal;
  3. Kaarten en documenten over de militaire operaties;
  4. Wapens en materiaal dat door de Amerikanen en de Cubaanse troepen werden gebruikt;
  5. Persoonlijke eigendommen van de Amerikanen;
  6. Persoonlijke eigendommen van "Cubaanse martelaren".
Jaarlijks komen meer dan 60.000 bezoekers naar het museum Giron.
Meer informatie over Varkensbaai